· 

Els vivers es tenyeixen de vermell per Nadal, Mercabarna-flor pronostica un augment del 40% de les vendes de la ponsètia

Flor de Nadalflor de Pasqua o ponsètia són alguns dels noms amb què es coneix la planta per excel·lència de les festes nadalenques. Les seves fulles de color vermell vesteixen aquests dies els mercats de flors i els aparadors de les botigues. Mercabarna-flor, que proveeix floristes de tot Catalunya, preveu que les vendes augmentin un 40% respecte a l’any passat. En total, una xifra que assoleix les 100.000 ponsèties. La seva producció a Espanya arriba als vuit milions d’unitats, fet que la converteix en una de les flors més cultivades de la temporada de tardor-hivern.

Cultiu de plantes de nadal en un viver de l'empresa Cultius Tolrà a Vilassar de Mar.

Cultiu de plantes de nadal en un viver de l'empresa Cultius Tolrà a Vilassar de Mar. 

El 90% de les ponsèties que es comercialitzen al mercat barceloní procedeixen dels vivers del Maresme. El 10% restant arriba d’Almeria. Un dels principals productors catalans és Santi Camacho, de Cultivos Las Resclosas. La seva empresa, situada a Cabrils, s’ha convertit en un referent d’Espanya i del sud d’Europa. Només durant la temporada de Nadal cultiva fins a 400.000 unitats, una xifra que representa gairebé la tercera part de la seva producció anual, que se situa en un milió i mig.

Santi Camacho assegura que la venda per aquestes dates segueix un bon camí. “Esperem arribar al mateix nombre d’unitats que l’any passat: 350.000 ponsèties”, afegeix. Unes previsions que comparteix Cultius Tolrà, una altra productora situada a Vilassar de Mar. L’empresa comercialitza la gran majoria de les flors de Nadal que cultiven al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de la mateixa localitat. “Amb la crisi, les produccions van disminuir, però ara tenim esperances d’aconseguir una gran campanya de Nadal”, explica el seu responsable, Kike Tolrà. El seu màxim de vendes és de 150.000 unitats i aquesta temporada confien arribar al mateix nombre.

Aquest any les temperatures fredes del mes d’octubre i la falta de llum solar han donat lloc a unes flors menys vermelles i més llargues, d’uns 60 centímetres. Però els productors asseguren que no serà un problema i els preus es mantindran estables, a dos euros i mig o tres cada unitat. Quant al color, tampoc hi haurà sorpreses. El vermell continuarà representant el 95% de les vendes, seguit del color rosa i les tonalitats grogues o ataronjades.

EL PAÍS